Nieuwe hommage aan het unieke karakter van single cask whisky

The Balvenie Single Barrel Sherry Cask 15 jaar oud biedt alle verrukkingen van whisky van een enkele distillatie gerijpt in een enkel vat Met de release van Single Barrel Sherry Cask 15 jaar oud brengt The Balvenie opnieuw een eerbetoon aan het unieke karakter van single cask whisky en de mysterieuze interactie tussen eikenhout en spirit.

Screen Shot 2015-04-14 at 8.05.29 PM

Een rijping exclusief op één enkel Europees eikenhouten ex-sherryvat voor de duur van ten minste 15 jaar, dat is het geheim van The Balvenie Single Barrel Sherry Cask 15 jaar. Deze langdurige rijping in een vat waarin voorheen Oloroso sherry zat creëert een single malt die zich kenmerkt door de rijke aroma’s van gedroogd fruit, noten en kruiden. Eén enkel sherryvat levert ten hoogste 650 met de hand gebottelde en genummerde flessen op en elke fles draagt het nummer van het vat waarin de rijping plaatsvond.

Twintig jaar geleden nam The Balvenie voor het eerst een single barrel whisky in haar portfolio op. Dit baanbrekende initiatief uit 1993 betekende de doorbraak van single cask whisky – whisky uit één enkel vat, van één enkele distillatie – bij een breder publiek van whiskydrinkers. Tot op de dag van vandaag is The Balvenie de enige distilleerderij die continu een single barrel van een enkele leeftijd in haar portfolio heeft.

Single Barrel Sherry Cask 15 jaar oud is onderdeel van The Balvenie’s Single Barrel reeks en vervangt de 15 jaar oude variant, gerijpt in oude bourbonvaten van Amerikaans eiken, die tot voor kort verkrijgbaar was. In de loop van 2015 zal Single Barrel First Fill 12 jaar oud worden toegevoegd en later Single Barrel Refill 25 jaar oud, beide gerijpt in Amerikaans eiken, welke de serie compleet maken.

In feite zijn het deze drie vaten – first fill en refill Amerikaans eikenhouten vaten en sherryvaten van Europees eiken – die het DNA vormen van The Balvenie; zij worden verreweg het meeste gebruikt. Toch heeft Maltmeester David Stewart voor de apart te bottelen single barrel nog een extra selectie gemaakt. Bij de lancering van Single Barrel Sherry Cask 15 jaar oud luidde zijn commentaar:

“ Het is nu twintig jaar geleden dat wij ons op de markt waagden met single barrel als onderdeel van onze portfolio. Toentertijd ging het nog om een betrekkelijk zeldzaam procedé dat meestal beperkt bleef tot zeer oude whisky’s. Hierin hebben wij verandering gebracht. Wij hebben het procedé bekendheid gegeven door een single barrel te bottelen die veel jonger was dan gebruikelijk. Inmiddels, twintig jaar later, stel ik met vreugde vast dat onze passie voor de unieke kwaliteiten van een enkel distillaat uit een en hetzelfde vat op brede schaal wordt gedeeld. Hout is een natuurproduct met een altijd wisselend, eigen karakter; vandaar dat je nooit twee eiken vaten zult vinden – zelfs niet van hetzelfde type en gevuld met spirit van dezelfde distillatie – die een identieke single malt produceren. Dat zodoende ieder vat uniek is en een andere smaak oplevert, is niets minder dan pure magie, een gegeven waarvan helaas maar weinig mensen op de hoogte zijn”.

The Balvenie Single Barrel Sherry Cask 15 jaar oud is een non chill-filtered whisky met 47,8% alcohol. De adviesprijs bedraagt € 97,49. Verkrijgbaar bij de gespecialiseerde whiskyslijter.

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *